Gyermekkori játékok – Videoton Pong

Elektronikus tv-játék, amely működik hálózati adapterrel (HT 9) vagy elemmel is. 2 személy játszhatja a 4 féle játékot. Faltenisz egy személlyel illetve faltenisz két személlyel, hagyományos tenisz illetve jégkorong. Az előlapon található gombsorral kapcsolható, hogy hálózatról vagy elemről működjön. Beépített hangszóróval rendelkezik, amely ki is kapcsolható. Összesen háromféle hangjelzés hallható. A labda visszaverődési szögét 20 és 40 fokban állíthatjuk. A labda sebessége kétféle lehet. Az adogatás történhet automatikusan illetve manuálisan a nyomógomb nyomogatásával. Az ütőméret lehet normál illetve kicsi. A játékválasztó gombok szerepe értelemszerű. Ha az egyik játékos eléri a 15 pontot, a játék véget ér. Folytatni a nullázást követően lehet. Ha az egyik játékválasztó gomb sincs benyomva, akkor egy olyan jégkorongot játszhatunk, ahol a második játékosnak 3 ütője van.
A játék OIRT 2-es csatornán működik (59,25 MHz). A modulátora csak képjelet továbbít a tv számára.

1972-ben az Atari Incorporated vállalat megalkotta a Pong nevű játékot. Ezzel elindította a videojáték-konzol forradalmát. Előtte csupán néhány hasonló játék létezett, de azok nem terjedtek el ennyire a megfelelő technikai megvalósítás hiányában. A General Instrument cég 1976-ban megalkotta az AY-3-8500 nevű 28 lábú integrált áramkört, amely magában foglalja a 2 személyes 4 variációs játékot. Ettől kezdve gombamód szaporodni kezdtek a játékkonzolok a még egyszerűbb megvalósíthatóság miatt. A Videoton 1982-től kezdte forgalmazni a zöld tv-játékát, aminek a lelke ez az IC.

Forrás: http://users.atw.hu/patina/elektro/vtpong/vtpong.htm

Hasonló játék volt még a Hiradástechnika Szövetkezet HT-TG1 gépe. A központi egysége ennek a játéknak is egy AY-3-8500 IC. Játékok: : Célbalövés I, -II, Tenisz, Labdarúgás, Squash I, -II (Faltenisz egy játékos, Faltenisz két játékos) és ha egyik választógomb sincs benyomva, akkor egy olyan játék, ahol az egyik játékosnak két, a másiknak három egyszerre mozgó ütője van.

Leave a Reply

Cart
Your cart is currently empty.
%d bloggers like this: